Ik heb wat notities bijgehouden naast de handleiding tijdens het monteren van de Creality Ender 3 Pro. Reken maar op een tweetal uur assemblagetijd, maar alles zat van de eerste keer goed.
Uitpakken


Monteren
Ik heb op voorhand op YouTube uren videomateriaal zitten bekijken, waar elke monteur wel een eigen accent legt op één of ander belangrijk detail. Dit ga ik niet overdoen. Moest ik de printer opnieuw monteren, zou ik genoeg hebben aan handleiding + video die erbij zit en de extra montage tips hieronder beschreven. Zo voorkom je dat je later slecht gaat printen omdat er iets niet recht zit of wiebelt. Printen doe je met laagjes van 0,16 mm, dus neem je tijd om alles goed te monteren en controleren.
De handleiding toont bondig 12 stappen voor installatie. Niet in het Chinees, ook niet in het Engels maar met plaatjes. Naast de handleiding vind je in één van de zakjes een USB-stick met een microSD-kaart erin. Stop deze USB-stick in je computer en je vindt er een filmpje op die de montage samenvat. Deze video samen met de handleiding is al wat duidelijker. Ik ga aan de hand van foto’s de stappen overlopen en wijzen op wat belangrijk is zodat alles strak en recht zit. Dit is zeker geen vervanging van de handleiding, maar ik hoop iets te kunnen bijdragen aan de kwaliteit waar je achteraf mee print.
Stap 1
Zorg dat je wat plaats hebt op een grote tafel die effen is.

De zakjes met moeren zijn mooi genummerd.

Voor je de verticale profielen monteert draai je je Ender beter eerst om. In mijn geval kon je het bed wiebelen en dat is niet de bedoeling. Je plaatst de 3D-printer best niet met het bed op de tafel, maar plaatst hem op 2 dozen filament ofzo. Onderaan vind je de vier wieltjes van het bed op de rail. Twee daarvan kan je draaien met de Engelse sleutel via de moer eronder. Wijzerzin of tegenwijzerzin maakt niet uit. Je draait ze niet los of vast. Dit zijn excentrische bouten zodat je het wiel verder of dichter tegen het profiel kan brengen. Zet ze zo dicht dat het bed niet meer kan wiebelen, maar zorg dat ze nog wel over het profiel kunnen rollen door ze met je duim en wijsvinger te draaien en voort te bewegen. Later zal de motor het bed over dit profiel doen rollen en is dit dus heel belangrijk voor je latere printkwaliteit.

Ik heb nu ik er goed aankan ook de 4 grote ronde bedlevelingsknoppen helemaal vastgedraaid en dan 2 volledige draaien terug los. Op deze manier staan ze gelijk en ideaal om later het bed te nivelleren zodat de nozzle net hoog genoeg boven je bed zit.
Vervolgens kan je starten met stap 1 van de handleiding. Leg de Ender op zijn kant en monteer de verticale metalen profielen met de schroeven M5x45. Met één van de andere profielen uit de verpakking kan je controleren of onder en bovenkant van de profielen die je vastvijst mooi parallel staan. Ik moest ze wat recht stellen terwijl ik de schroeven vaster vees. Dit is ook weer heel belangrijk voor hoe mooi je later gaat printen.


Controleer hierna ook of de afstand tussen de verticale profielen aan de onderkant en bovenkant exact evenveel millimeters vertonen. De montage zal zichzelf wel wat rechttrekken als alles er aan hangt, maar beter nu al zo nauwkeurig mogelijk zijn. Je kan ook een kleine winkelhaak gebruiken om te checken of alles haaks staat.

Stap 2
Hier plaats je de LCD met de schroeven M5x8 en voeding met schroeven M4x20. Vergeet niet te controleren dat de spanningsswitch van de voeding op 230V staat. (230V indicatie is zichtbaar).
Dit is ook het ideale moment om een paar onderdelen met wieltjes op de verticale bar te zetten en na te gaan of deze mooi afgeregeld staan. Zorg ervoor dat het niet kan wiebelen, maar wel los genoeg is om in vrije val naar beneden te gaan (met ondersteuning van je hand. Dit doe je voor het driehoekig plaatje (langs de brede kant van het verticale profiel) en het nozzle blok dat met de witte buis voor het filament vastzit op de smalle kant van het profiel. (zie filmpje voor laatste).
Stap 3
Zet de Z stop switch vast met de moeren M4x6. Let erop dat het lipje de onderste horizontale balken raakt.

Stap 4
De Z-motor vastzetten met moeren M4x18. Eventueel kan je een karton onder de Z motor plaatsen want de vijzen komen niet precies op dezelfde hoogte als de motor op de onderste balken rust.

Hierna kan je de lange Z-schroef vastzetten in de 2 cilindertjes. Onderste vijs zit vast en laat je vastzitten. De bovenste vijs je vast terwijl de z-schroef erin zit.
Stap 5
Assembleer de X-as volgens de handleiding met vijzen M4x16. Nu kan je hem er al eens opzetten en controleren of hij mooi waterpas staat als de wieltjes van het extruderblok op het profiel rijden. Je kan daarvoor het stukje metaal gebruiken van de filamenthouder om links en rechts na te gaan of de horizontale balk waterpas staat. Zoniet, los de vijzen een beetje, corrigeer en span terug aan.

Stap 6
Monteer het andere uiteinde eveneens met vijzen M4x16. Vergeet het nozzleblok niet op de X-as te schuiven en let erop dat je de punt nergens op laat vallen of stoot. Zoals je ziet heb ik in deze stap de riem al gemonteerd, wat anders is dan in de handleiding waar dat slechts in stap 8 gebeurt (wat moeilijker is). Let erop dat de tandjes van de riem naar binnen zitten.


Stap 7
Hier zet je de riemspanner erop en ga je de riem opspannen. Je mag met je duim redelijk wat kracht erop zetten. Achteraf kan je hem ook nog aanspannen. Bij gebruik merkte ik dat mijn prints wat schuin waren onderaan, en dit kwam omdat de riem niet genoeg was aangespannen. Je zag bij het wisselen van richting een bobbeltje in verschijnen in de riem en dat kan je hier al vermijden.
Stap 8
Stap 8 is dan al gebeurd. We hebben in stap 6 de riem erop gezet en in stap 7 aangespannen. Is logischer.
Stap 9
Schuif de X-as met nozzle over de verticale balken. In de handleiding staat dat de twee vijsjes op de foto niet te vast mogen staan. Ik heb ze aangedraaid tot ze weerstand toonden en dan een hele draai terug losgedraait. Om de X-as te laten zakken over de lange Z-schroeven draait je met 2 vingers aan het cilindertje. Draai de X-as over de Z-schroef eens volledig naar boven en beneden om te zien of er niets knelt. Anders de vijsjes losser draaien.


Stap 10
Het top profiel erop schroeven met M5x25 moeren. De uitgeboorde gaatjes wijzen naar boven. Vergeet de 2 klipjes niet.
Stap 11
Monteer de filamenthouder zo links mogelijk op het bovenste profiel met de M5x8 schroeven. Zo kort mogelijk bij de extruder ingang.

Stap 12
De kabeltjes vastzetten. Begin met de power supply. Dat is de grote gele achteraan.

Dan de witte holle buis in de extruder. Druk het witte ding achteruit met vingers of Engelse sleutel en duw zover mogelijk. Trek er nog eens zachtjes aan om te checken of hij goed vastzit. Om te voorkomen dat de witte drukfitting loskomt, leverden ze bij mij 2 blauwe drukfittingstops, waar ik eerst niet van wist waarvoor ze dienden. Dit staat niet in de handleiding.


Nu kan je alle andere stekkertjes insteken. De stekkers zijn gemarkeerd met
- E voor Extruder
- X voor X-motor en X-stopswitch
- Y voor Y-motor en Y-stopswitch
- Z voor Z-motor en Z-stopswitch
Tot slot steek je de kabel van de LCD display in zo dicht mogelijk bij het bed.
Vergeet de power kabel niet in de pluggen.
Na stap 12 ben je klaar. Er waren nog heel wat stukjes over bij me, maar dat is normaal. Enkel de blauwe drukfittingstops heb ik achteraf een doel voor gevonden. En ja, een rolletje testfilament. Verder een reserve nozzle en extruder drukkfitting voor de Bowden tube.

Als het goed is ziet je Ender er nu zo uit en ben je klaar voor de eerste test om te controleren of alles goed is.

Je hoeft alleen maar de kabel nog in het stopcontact te steken. Op de rode aan-knop te drukken en op het display naar “prepare->autohome” te navigeren en klikken. Je ziet me op de video even zoeken omdat ik het nog niet gewoon ben. De Ender zal al zijn assen bewegen om zich naar de home positie te begeven.
Verder
In de handleiding op de SD kaart (niet op papier) vind je hoe je je filament moet laden, bed levelen en eerste print moet uitvoeren.
Op de SD kaart staan alvast enkele dingetjes met extensie .gcode die je meteen kan printen zonder software te installeren.
Wil je zelf eenvoudig tekenen heb je een 3D-programma nodig zoals bijgeleverd bij Windows10 (3dBuilder), of via een online tools als TinkerCad. Je kunstwerken exporteer je naar een slicing programma, dat de 3D-vormen gaat omzetten naar de bewegingen die de 3D printer gaat maken. Ik zou de slicer software Creality 1.2.3 die ze in de handleiding zetten niet gebruiken maar op het internet de gratis software Ultimaker Cura gebruiken die veruit iedereen gebruikt.
Dit was het. Ik zal later nog een artikel posten over mijn eerste prints, eigen dingen maken, bed levelling, Cura profielen enz.
Ik heb een vraag ik heb een Ender 3 v2 jij een Ender pro maar misschien weet jij het ook wel hoe kun je de nozzleblok centreren naar het midden
die van mij begint Lings achter in te printen niet in het midden….ik hoop dat je mij kunt helpen ik kan daar niets over vinden op het internet
Hallo Aljo. Volgens wat ik begrijp ligt dit aan je slicerprogramma bv. in Cura. Heb je daar ingesteld dat je met een Ender 3 print en ligt je object mooi in het midden van het bed? Check ook even de grootte van je bed in je slicerprogramma. Dat zou iets van 235×235 moeten zijn.
Hallo..wij hebben ook een ender 3 pro..maar bij ons blijft dat wit buisje loskomen tijdens het printen..we hebben nu uw stappen nog eens gedaan met de sleutel maar het blijft loskomen..ook met het blauw klemmetje..
Ik hoop dat je ons kan helpen want we vinden geen filmpje daaromtrend
Dank u bij voorbaat
blauwe klemmetje verwijderen en dan het bovenliggend witte plaatje HELEMAAL naar beneden drukken (veertje is dan helemaal ingedrukt). Dan zal je zien dat het witte buisje nog ongeveer 1 cm verder naar beneden kan geschoven worden. Let op.. het indrukken van het witte plaatje vergt iets of wat kracht. Misschien kan een tweede persoon je helpen door met twee handen de printkop vast te houden en met twee duimen het witte plaatje naar onder te drukken. dan kan de eerste persoon het witte buisje helemaal tot het einde duwen, wat ook enige kracht en prutswerk (wat draaien en schuiven) vereist…ben je maar alleen dan kan je het witte plaatje voorzichtig naar benden duwen met een platte bek tang.
het witte buisje zal dan ongeveer een cm kunnen zakken en komt dan niet meer los… suc6
Dat lijkt me een zeer goede oplossing, Marc. 🙂
nog even vermelden dat ik het had over het blauwe klemmetje aan de printerkop. als dat aan de kant van de filament doorvoer is zit er geen veertje maar het principe blijft hetzelfde…