SKR Mini E3 V2.0 moederbord

Ik was toch een beetje bang voor deze upgrade. Stel het loopt mis en je bent je printer even kwijt. Maar dat was nergens nodig voor. Dit vervangingsmoederbord belooft een plug-n-play ervaring en doet het ook.

Mijn hoofdreden voor deze upgrade is dat dit bord nieuwe TMC2209 stepperdrivers heeft die de motoren veel stiller maken. Hoe kan een driver een motor stiller maken? Het heeft te maken met dat de signalen sinusoidaal naar de motoren gestuurd worden, in plaats van in grote schokkerige stappen.

Hieronder heb ik een filmpje gemonteerd met het geluid voor en na de upgrade. Het komt niet helemaal tot zijn recht maar let specifiek op het zangerige geluid dat weg is.

Er is ook een vervangingsbord van Creality zelf dat stil is. Ik koos voor het bord Skr Mini E3 van BigTreeTech, omdat ik ook meteen een upgrade deed naar het bijpassende TFT35 touch scherm van BigTreeTech.

Deze upgrade is dus niet noodzakelijk. Maar nu ik hem heb, toch wel leuk. Dat zangerig geluid van de printer is weg. Nu hoor ik nog wel de ventilators van de koeling, maar dat is veel minder storend en reikt veel minder ver in huis. Ook het TFT-scherm is handig. Er zijn verdeelde meningen over, maar voor mij is het overzichtelijker en gemakkelijker te bedienen. Vergelijk het met het verschil tussen een oude Nokia waarbij je alle letters van een sms intoetst met 10 toetsen en een keyboard op een smartphone. Je kan ook een USB-plug in het TFT-scherm steken en vandaaruit printen. Geen gedoe meer met SD-kaartjes meer. Firmware’s upgraden gaat nu ook gemakkelijk. Er is een bootloader aanwezig, zodat je gewoon maar een bestand moet inpluggen en de rest gaat vanzelf.

De installatie ging dus heel gemakkelijk. Alle bestaande kabels pasten perfect en zaten ongeveer op dezelfde locatie. Ook de gaten voor de vijzen zaten op dezelfde plek. Het moeilijkste gedeelte was misschien nog het oude bord verwijderen want Creality heeft alle stekkers vastgelijmd met lijm gelijk van een lijmpistool. Dit om schade bij transport te voorkomen. Na het bekijken van wat filmpjes had ik vertrouwen genoeg om het bord te vervangen. Het filmpje van BigTreeTech zelf was duidelijk genoeg. 

Een extra hulp kan toch het filmpje zijn van Teaching Tech. https://www.youtube.com/watch?v=mtCz_-2zvZo. Wat hier interessant is, is zijn wiring checklist onder de video.  De link verwijst naar dit plaatje https://imgur.com/a/idnV4q6 . Ik heb het plaatje uitgeprint op papier en bij de installatie gehouden.

 

Installatie kostte me een uurtje ofzo en ik had de kast nog nooit opengevezen. Eenmaal geïnstalleerd heb ik een test print gedaan met de recente firmware die er al op geïnstalleerd stond (zowel moederbord als TFT-scherm) en alles ging perfect. En dat voor maar $36 voor het moederbord + $30 voor het TFT-scherm. Het lijkt net of ik een meer geavanceerde printer heb.

Ik heb ook meteen een firmware upgrade gedaan naar Marlin 2.0.6.1 met de standaard te vinden files van BigtreeTech. Werkte ook meteen perfect. Ik heb geen broncode moeten compileren. 

Moet je toch compileren omdat je een feature wil die niet in de standaard firmware zit, kijk dan ook naar het filmpje van Teaching Tech.

Ik nam het firmware.bin bestand van de Github repo van Bigtreetech https://github.com/bigtreetech/BIGTREETECH-SKR-mini-E3/tree/master/firmware/V2.0, plaatste het op de sd-kaart van het nieuwe moederbord en zette de printer aan. Na 10 seconden heb je de nieuwe firmware.

Ik heb ook nog voor $5 een Wifi module voor het TFT-scherm (met programmer-module) bijgekocht. Achteraf gezien, voegt dit niet veel meerwaarde toe. Ik gebruik al Octoprint op een Raspberry PI en de web-interface vergeleken met die oplossing stelt niets of weinig voor. Misschien dat dat bij software upgrades in de toekomst beter wordt. Maar voor de prijs kan je het niet laten. Een enkel voordeel is misschien dat ik commando’s om te calibreren enzo nu rechtstreeks naar de printer kan sturen vanuit de browser zonder extra computer. De installatie hiervan is wat moeilijker, maar liep probleemloos met de hulp van volgende video van alweer Teaching Tech https://www.youtube.com/watch?v=AGTF-JEUHNA

Geef een antwoord