Lithophane

Lithophanes: Een oude techniek met porselein. Reliëf in dun materiaal tegen het licht houden zorgt ervoor dat je een afbeelding kan zien. Vandaag is een 3D-printer daar uitermate geschikt voor.

Mijn schoonbroer ( mariodecl72 op Instagram ) is amateurfotograaf en maakt zwart wit foto’s.  Ik heb één van zijn foto’s omgezet naar een lithophane via de online tool http://3dp.rocks/lithophane/ Goed gelukt! De details van de trap zijn knap. Volgende keer ga ik een portret in close-up proberen en er een echt lampje of kubus ervan maken.

Een paar tips om een lithophane te printen: 

  • Omzetten naar zwart-wit en veel contrast toevoegen. De beste zwart wit foto’s hebben al veel contrast.
  • Op een Ender 3 draai je je lithophane met de lange richting mee met het bewegende bed. Moest hij eropstaan zoals 3dp.rocks hem exporteert, zou het bed de kleine schokkende bewegingen moeten maken en zou je print omver vallen. Je kan desnoods een brim printen om het model beter vast te houden.
  • Zet in 3dp.rocks om naar negatief of positief indien nodig. Het dikkere reliëf wordt dus het donkere in de foto. Kijk goed na, anders krijg je van die spooky effecten.

Geef een antwoord