Gele veren: de beste en goedkoopste upgrade voor de Ender 3 Pro.

Als je vindt dat je het bed te veel moet levelen dan is een upgrade van de bedveren de beste en gemakkelijkste upgrade die je zelf kan uitvoeren. Een setje gele industriële drukveren kost maar een paar Euro op sites zoals Banggood.com of je favoriete 3D-printer leverancier. De kleur heeft te maken met de stijfheid. Geel staat voor lichte belasting. Gebruik de zoekwoorden “Ender” en “springs” en je vindt ze wel. De nieuwe drukveren zijn afgeplat en veel stabieler dan de oude. Ze waren iets te lang omdat ik een magnetisch bed gebruik dat dikker is, maar dat kan je oplossen door de z-stop naar boven te verschuiven. Ook je prints zouden er beter moeten uitkomen omdat het bed door de stijvere veren minder heen en weer kan bewegen.

Zet je Ender uit of kies “Disable steppers” in het menu. Verwijder de oude veren door de moeren tegen de wijzers van de klok helemaal los te draaien. Pas op met het wiel links achteraan waar de bekabeling van de verwarming van het bed zit. Je vindt veel filmpjes waar ze het bed helemaal losmaken en omhoog heffen, maar dat heb ik niet gedaan omwille van de bekabeling.

De nieuwe exemplaren zijn net iets langer dan de oude.

Zonder het bed helemaal omhoog te heffen heb ik de nieuwe veren er hoek voor hoek tussen geplaatst. Eens ze er allemaal tussenzitten, kan je de moeren vastdraaien.

Nu moet je het bed opnieuw levelen maar opgepast. Door de dikte van de magnetische mat of het glas dat er nog op komt, boorde mijn nozzle in de plaat, zelfs als het bed helemaal op het laagste niveau stond. De oplossing is eenvoudig.

Verzeker je dat de steppers gedisabled zijn en draai met de vingers de z-as omhoog. Draai alle moeren volledig vast in wijzerzin zodat het bed op zijn laagste positie komt te staan. Draai vervolgens alle moeren 2 volledige cirkels terug los. Je kan de positie markeren met een stukje post-it of plakband en zo 2 toeren draaien. 

Maak de moeren van de z-stop switch los met de inbussleutel die bij je Ender zat. Draai terug aan de z-as tot de nozzle net het bed raakt. De correcte positie is als een Post-it tussen nozzle en bed kan en je die nog kan verschuiven. Je hoort het licht krassende van de nozzle op het papier.

Hef nu de z-stop omhoog tot je de switch hoort klikken. Dit is de correcte positie. Zet de z-stop vast en klaar!

Je kan nu “Auto Home” kiezen in het menu en het bed op de normale manier levelen.

Een test print om te bevestigen dat alles ok is.

Geef een antwoord