Micro Swiss Hotend

Het begon allemaal met een verstopte nozzle na amper 3 weken printen met PLA. Op de foto hieronder zie je de verstopping. De stock Ender 3 hotend is van het type waar de Bowden PTFE tube samen met het filament verwarmd wordt en dan heb je kans op dit. Sowieso moet je een stukje Bowden tube afsnijden en een nieuwe nozzle plaatsen (Die maar een paar Euro kost.)

Om dit in de toekomst te vermijden, heb ik het hele verwarmingselement vervangen door een Full Metal hotend van Micro Swiss. Ook als je voorbereid wil zijn om met hogere temperaturen te printen voor andere materialen dan PLA zoals ABS en PETG is dit een goede optie. De kans op verstoppen wordt veel kleiner. Ik heb ook de indruk dat de afgeprinte resultaten net iets beter zijn.

Het installeren was gemakkelijk volgens de officiële video https://youtu.be/ub9XLMcDdy4. Er zit buiten deze video geen handleiding in de doos. Alle nodige installatietools zijn aanwezig. Er zit ook een messing gecoate nozzle bij die veel beter is dan de koperen dingen hierboven. Nadeel is wel dat moest deze ooit verstoppen, hij 10x duurder is om te vervangen.

Je hebt misschien ook best de sleutel hieronder nodig om de nozzle los te maken en aan te spannen zoals in de video. Je moet de nozzle namelijk extra aanspannen terwijl die onder een temperatuur zit van 230°, dus hoe groter je sleutel, hoe voorzichtiger je te werk kan gaan.

En ja, vergeet niet je retraction settings aan te passen. Dat is het aantal mm dat het filament wordt teruggetrokken als het nodig is. En omdat dit een volledig ander type hotend is, mag die absoluut niet meer dan 4mm ingetrokken worden. Ook je temperatuur mag 5 graden hoger dan dat je gewoon bent. Ik print nu PLA op 210 graden, PETG op 240 graden. Retraction: 3mm @60mm/s voor PLA. Voor PETG 3.5mm @45mm/s.

Dit is de stock Ender hotend met witte PTFE tube. Ik kreeg hem er niet uit, maar door de fitting los te vijzen lukte het wel.

Nieuwe Aluminium heater block met Messing gecoate nozzle voor MK8 Hotend 1,75 mm x 0,40 mm

Aluminium koelblok (heatsink)

Tussen koelblok en heater sink zit de Titanium heatbreak zodat je Bowden tube geen last meer heeft van de warmte.

Siliconen sok om je te beschermen tegen per ongeluk aanraken.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Johannes Koornstra

    Vraagje, kun je bij deze Full Metal hotend van Micro Swiss ook de standaard nozzle van de Ender gebruiken of kan bij dit Hotend alleen die van Micro Swiss?
    Moet ook mijn standaard Ender hotend vervangen, maar heb nog diverse nozzle`s met diverse diameters.
    vr.gr. en bvbd. Johannes

Geef een antwoord